Ingrid van den Hout

Over Ingrid van den Hout

Ingrid van den Hout, 's-Hertogenbosch, 7 oktober 2013.Ingrid van den Hout (1965) is in Nederland mindfulnesstrainer en –opleider van het eerste uur. Tijdens haar studie Bewegingswetenschappen ontdekte ze dat het lichaam, het denken en het voelen elkaar voortdurend beïnvloeden. Dit inzicht heeft haar niet meer los gelaten. Als lichaamsgericht therapeut pionierde zij met het aanbieden van mindfulnesstrainingen in de gezondheidszorg.

Mindfulness

In 1989 kwam Ingrid tijdens een soloreis door Zuid-Oost Azië in contact met het boeddhisme en meditatie. Weer thuis werd ze toegewijd beoefenaar van Aikido. Meditatie en het meditatief bewegen zijn de basis voor deze gevechtskunst: geconcentreerd aanwezig zijn in situaties op het scherpst van de snede.

In 2000 volgde ze haar eerste mindfulnesstraining bij Johan Tinge. Ze leerde om te gaan zitten, stil te worden en aanwezig te zijn bij de ervaring. Ze ontdekte dat ze voller en vrijer in het leven kwam te staan wanneer ze met vriendelijkheid en compassie de ongemakkelijke ervaringen kon toelaten. Deze ervaring is de start geweest van het beoefenen van Vipassana meditatie en het volgen van meditatieretraites.

Opleiding tot mindfulnesstrainer kon niet uitblijven. Bij het Centre for Mindfulness in de Verenigde Staten, opgericht door Jon Kabat-Zinn, volgde ze de volledige opleiding Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR). Ook verdiepte ze zich in de Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) in Engeland. In het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft ze tien jaar lang mindfulnesstrainingen begeleid bij mensen met ingrijpende lichamelijke en psychische klachten. In 2011 heeft ze haar mindfulness werkzaamheden voortgezet bij BosmanGGZ en in haar eigen praktijk.

Breathworks

Bij het AMC merkte Ingrid dat mensen met ingrijpende lichamelijke klachten het mindfulnessprogramma niet optimaal konden volgen. De oefeningen en thema’s sloten onvoldoende aan bij het leven met pijn, ziekte en lichamelijke beperkingen. In 2005 leerde zij Vidymala Burch kennen, die vanuit haar eigen ervaringen met ernstige chronische rugpijn de mindfulnesstraining Breathworks ontwikkelde.
Dankzij verschillende ontmoetingen met Vidyamala en haar staf raakte Ingrid meer en meer overtuigd van de kracht van Breathworks. Zij is nu gecertificeerd Breathworkstrainer en is contactpersoon van de Engelse Breathworksorganisatie voor Nederland.

Therapie

Sinds 1990 heeft Ingrid bij verschillende instellingen als psychomotorisch therapeut gewerkt, waarbij ze zich vooral ontwikkelde tot lichaamsgericht therapeut. Zij werkt graag op het snijvlak van lichaam en geest. Mentale processen als piekeren, angst en somberheid gaan vaak hand in hand met lichamelijke klachten en hebben duidelijk invloed op de lichaamsbeleving. Lichamelijke pijn en ziekte geven aanleiding tot angstige en sombere gedachten en gevoelens.

Mindfulnessbeoefening geeft een belangrijke verdieping aan haar therapeutisch werk. Haar drijfveer is om met behulp van mindfulness lichamelijke en emotionele pijn te leren dragen, zodat er ruimte ontstaat voor de rijkdom van het leven.

Scholing en supervisie in Mindfulness-Based Approaches.

Ingrid verzorgt regelmatig workshops en onderwijs voor verschillende opleidingen in binnen- en buitenland. Zij heeft als docent mede aan de start gestaan van de eerste opleiding tot mindfulnesstrainer in Nederland, het Instituut voor Mindfulness (IvM, 2006) geleid door Johan Tinge. Het opstarten van deze trainersopleiding is ondersteund door Saki Santorelli en Jon Kabat-Zinn en heeft  veel inspirerende trainers zien afstuderen. Maryvonne Verkerke heeft het instituut voortgezet onder de naam Gentleminds – Instituut voor Compassie.

Johan en Ingrid hebben samen de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN opgericht. Van 2009 tot 2014 is Ingrid als docent en supervisor verbonden geweest aan de mindfulnessopleiding van de Hogeschool Utrecht.  Uit passie voor de mindfulness-supervisie heeft ze de supervisorenopleiding bij het Centre for Supervision and Team Development in Londen gevolgd. Vanaf 2017 geeft zij les aan de Duitstalige Institut für Achtsamkeit und Stressbewaltigung. Een jaar later start zij ook bij het Engelstalige zusterinstituut Institute for Mindfulness-Based Approaches, waar zij al snel de functie van hoofdopleider en opleidingscoördinator vervult.