Ingrid van den Hout

Breathworks bij chronische pijn en ziekte

Chronische pijn, ziekte en lichamelijke beperkingen kunnen het leven en het gevoel van welzijn diepgaand beïnvloeden.
Bijkomende reacties als verzet, angst, verdriet, vermoeidheid of spanningen en zorgen over de toekomst kunnen het gevoel versterken dat je de grip op het leven kwijt raakt. Misschien laat je je niet kennen en ga je door. Misschien vecht je tegen de klacht of verlang je naar hoe het vroeger was. Of heb je juist het gevoel dat je erin verdrinkt. Soms schiet je van het een in het ander.
Wanneer je dit herkent, weet dan dat je niet de enige bent. Alle mensen kennen sterke reacties op lastige ervaringen en iedereen verlangt naar een prettig leven. Van belang is de vraag: hoe kun je je leven beter afstemmen op de omstandigheden waarin je nu verkeert, zodat je meer energie en kracht overhoudt voor de dingen die er werkelijk toe doen?
In de mindfulnesstraining Breathworks ga je hiermee in een groep aan het werk. Zo heb je de mogelijkheid om anderen te ontmoeten die met vergelijkbare ervaringen van pijn en ziekte leven. Dit blijkt vaak belangrijk en ondersteunend te zijn voor de deelnemers.
Gaandeweg leer je om meer en meer in het moment te leven. Je leert om vriendelijk en met compassie op te merken wat je ervaart, zodat je keuzes kunt maken hoe ermee om te gaan.

Het programma is voor iedereen toegankelijk. Er is geen verwijzing van een arts of andere instantie nodig om te kunnen deelnemen. Tot nu toe hebben aan het Breathworks-programma mensen deelgenomen met onder andere: chronische rugpijn, artrose, reuma, fibromyalgie, tinnitus, chronische vermoeidheid, post-operatieve pijn, kanker, niet-aangeboren hersenletsel, zenuwaandoeningen, MS, ziekte van Parkinson. Deze lijst is niet volledig en je kunt altijd contact opnemen voor informatie. De enige voorwaarde om aan een cursus deel te nemen is je bereidheid om het hele programma te volgen, inclusief het oefenen thuis (45 minuten per dag).